Wyróżnienie na wojewódzkim konkursie kulinarnym

Troje uczniów z Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Gołdapi reprezentowało Szkołę Przysposabiającą do Pracy podczas Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, który odbył się 19 marca 2015r. w Bartoszycach. Temat przewodni brzmiał: „Gotuj na szóstkę – potrawy kuchni staropolskiej”. Uczestnicy byli oceniani w dwóch kategoriach: ZSZ oraz SPdP. O pierwsze miejsce w kategorii SPdP walczyło aż osiem zespołów z: Braniewa, Mrągowa, Olsztyna, Szczytna, Bartoszyc, Ełku, Ostródy oraz z Gołdapi.

Jury oceniało smak potrawy, jej prezentację, sposób przygotowania, wygląd stanowiska podczas pracy oraz pracę zespołową. W trakcie wykonywania zadania członkowie jury bacznie przyglądali się pracy uczniów i oprócz wiedzy praktycznej sprawdzali wiedzę teoretyczną poprzez zadawanie licznych pytań. Nasi uczniowie udzielili wszystkich poprawnych odpowiedzi. Na koniec został wyłoniony zwycięzca przez jury w składzie: 1.Przewodniczący – pan Tomasz Plaskota (zastępca szefa kuchni w Hotelu Krasickim), 2.Pani Danuta Binkul (egzaminator okręgowej komisji egzaminacyjnej), 3.Pan Marek Lidziński (Dyrektor SOSW Bartoszyce), 4.Dwie panie nauczycielki wybrane w drodze losowania.

Nasz Zespół reprezentowało troje uczniów: Ewa Sobolewska, Elżbieta Sadowska oraz Paweł Sarosiak, którzy za „Rogaliki drożdżowe z jabłkami” otrzymali wyróżnienie oraz drobne upominki. Udział w konkursie dał możliwość zaprezentowania umiejętności naszych uczniów przed szerszym gronem, był również sprawdzianem umiejętności praktycznych i teoretycznych, ale był też okazją do zapoznania się z ciekawymi ludźmi i miejscem. Z niecierpliwością czekamy na kolejne zaproszenie.

{gallery}galeria/rogaliki{/gallery}

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.