„3,5 tysiąca ton żywności”

Ponad trzy i pół tysiąca ton żywności trafiło w 2013 roku do stu dwunastu tysięcy mieszkańców Warmii i Mazur. Wszystko za sprawą Banku Żywności w Olsztynie, który w Urzędzie Wojewódzkim 19 grudnia podsumował 2013 rok. W uroczystości wziął udział wojewoda Marian Podziewski.

Wśród osób, które zostały wyróżnione przez Bank Żywności, znaleźli się: wolontariusze, przedstawiciele szkół, organizacji, firm i instytucji zaangażowanych w pomoc i przeprowadzanie akcji, programów i zbiórek żywności.

Chcę w szczególności podziękować wszystkim wolontariuszom, którzy chcą tak licznie bezinteresownie pomagać drugiemu człowiekowi. Bez Waszej ciężkiej pracy nie byłoby tegorocznego sukcesu – powiedział wojewoda Marian Podziewski.

Podziękowanie za świąteczną zbiórkę żywności z rąk prezesa Marka Borowskiego otrzymali wolontariusze Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Gołdapi. W tej zbiórce zebrane zostało w naszym województwie 42.711 kg żywności. W podsumowaniu dowiedzieliśmy się, że 39 % Polaków regularnie marnuje jedzenie. Jako przyczyny wyrzucania żywności wymieniają:
1. przegapienie terminu przydatności do spożycia;
2. przygotowywanie zbyt dużych porcji posiłków;
3. zakup złego jakościowo produktu;
4. niewłaściwe przechowywanie;
5. zbyt duże zakupy.

Wioletta Zduniewicz, Elżbieta Łukaszewicz

Źródło:
http://www.olsztyn.uw.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5273;olsztynski-bank-zywnosci-podsumowal-rok&catid=193&Itemid=314&lang=pl


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *