Naleśnikowy konkurs

22 maja 2014r. w Centrum Edukacji Specjalnej przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku odbył się X Regionalny Konkurs Kulinarny „Smaki 2014″ pod hasłem „Naleśniki i inne placki”. W zmaganiach wzięło udział dwoje uczniów z ZPEW w Gołdapi ze Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Na konkurs przybyli również uczniowie zasadniczych szkół zawodowych i szkół specjalnych z Ełku, Giżycka, Węgorzewa, Augustowa oraz z dwóch szkół z Olecka.

Zadaniem uczniów było przygotowanie wybranych przez siebie dań w ciągu dwóch godzin. Komisja konkursowa miała niełatwy orzech do zgryzienia, bowiem potrawy były wyjątkowo smaczne i pomysłowo wykonane. Wśród szkół przysposabiających do pracy nasza uczennica Elżbieta Sadowska zajęła III miejsce za naleśniki z serem i musem brzoskwiniowym. Wiosna na talerzu to popisowe danie naszego wychowanka Pawła Sarosiaka, dzięki któremu zdobył wyróżnienie. Obojgu serdecznie gratulujemy!

Ela i Paweł przygotowywali się do konkursu w ramach zajęć przysposobienia do pracy pod czujnym okiem nauczycielek: Wioletty Zduniewicz oraz Elżbiety Łukaszewicz.

Zachęcamy do wykonania konkursowych naleśników według podanych poniżej przepisów.

Naleśniki z serem i musem brzoskwiniowym:
składniki:
ciasto: 3 całe jaja, 2 białka, 2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka kakao;
nadzienie: 1 kostka twarogu, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, opakowanie cukru waniliowego;
mus: 2 brzoskwinie, 2 łyżki soku z brzoskwiń. 
Z podanych składników (oprócz kakao) zrobić ciasto. Odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego kakao. Twaróg z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym dobrze rozgnieść widelcem. Do butelki po napoju wlać ciasto kakaowe, a w zakrętce zrobić dziurkę. Na nagrzaną patelnię wlać porcję ciasta, za pomocą butelki zrobić paski na jasnym cieście. Po usmażeniu nałożyć farsz na placek i złożyć na cztery części przez środek. Brzoskwinie razem z sokiem zmiksować. Podawać polane musem, można dodatkowo polać śmietaną.

Wiosna na talerzu:
ciasto na placki naleśnikowe według poprzedniego przepisu;
składniki: 2 serki „Delicate”, pęczek rzodkiewki, cały ogórek, sól, pieprz; 
sos: śmietana 18%, koperek, sól, pieprz.  
Zetrzeć na tarce, na dużych oczkach rzodkiewkę oraz ogórek (w zależności od ogórka ze skórką lub bez). Zlać wodę z ogórka i połączyć warzywa z serkiem, po czym doprawić do smaku. Po nałożeniu farszu zwinąć naleśnik w rulon i pokroić go na kawałki ok. 4 cm. Następnie nadziać je na długą wykałaczkę i ułożyć na talerzu. Sporządzić sos i polać go obok naleśnika.

Smacznego!!!

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.