Dziś uczeń… jutro pracownik – POZNAJEMY ZAWÓD PIEKARZA

Przemiła pani kierownik w Piekarni PSS Społem w Gołdapi, nie pierwszy raz umawia wizytę uczniów naszej placówki na wycieczkę, do tego pysznie pachnącego chlebem, miejsca pracy. Tym razem, uczniowie z ZET V mają osobiście poznać plusy i minusy bycia piekarzem. Założenie poznawcze jest oczywiste – gromadzimy obserwacje i doświadczenia związane z zawodem, który w przyszłości może być zawodem uczniów z ZET V. Na miejscu jest super. Fantastyczni piekarze uwijający się w ukropie, przy pieczeniu chleba różnych gatunków. Są mili i chętni do dzielenia się wiedzą z ciekawskimi uczniakami, tym bardziej, że podobno brakuje ludzi do pracy i mają nadzieję, że będą kolejni chętni, by piec dla nas najlepszy chleb na świecie, oczywiście bez spulchniaczy, pieczony w piecu ogrzewanym tradycyjnie węglem. Wnioski: piekarz wstaje wcześnie rano, pracuje też w nocy; pracuje w dużym tempie przy wysokiej temperaturze; sprawnie obsługuje maszyny, czasem ręcznie formuje wypieki i choć nie jest łatwo lubi swój zawód. Pięknie dziękujemy za pouczającą wycieczkę i pyszny chlebek- ZET V z wychowawczynią B. Kamińską.

{gallery}galeria/210518w6{/gallery}

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.